Bebeklerde kabakulak; kabakulak yani tıptaki adıyla
epidemik parotit denilen bu hastalık
kulakaltı bezinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir çocukluk hastalığıdır. Kızamık, suçıçeği gibi diğer hastalıklara oranla daha az bulaşıcıdır. Genellikle 4 - 30 yaş aralığında ve çoğunluk erkekler olmak üzere herkesde görülmektedir. Genel belirtilerin yanısıra ağız çevresinde bulunan tükurük bezlerinin şişmesine de sebebiyet verir. Kabakulak geçiren bir
bebek artık ömür boyu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış demektir. Ayrıca bu hastalık bebeklik döneminde yapılan aşıyla önlenebilmektedir. Kabakulak bebeklerin yüzünü çok kötü şişirebildiği gibi bazı çocuklarda hafif bir şişme halinde ortaya çıkabilir.
Bebeklerde kabakulak hastalığı belirtileri
Her hastalıkta olduğu gibi kabakulak hastalığında da virüs bebeğin vücuduna alındıktan bir süre sonra kendini göstermeye başlar.
- Bebeğin virusü almasından iki ile dört hafta arasında hafif ateş, titreme, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyon belirtisine benzer belirtiler ortaya çıkabilir.
- Hastalık kulak çevresinde ağrı yapabilir ve yutkunurken zorluk çekmeye sebebiyet verebilir.
- Alt ve üst çeneler arasındaki tükürük bezleri duyarlılık kazanır ve şişer.
- Bazı zamanlarda yüzün bir yanı etkilendiği gibi, çoğu zamanlarda her iki yanı gözle görülür biçimde şişer ve çocuk ağzını açarken ve yutkunurken çok ağrı duyulabilir.
- Bebeğin vücut ısısı gittikçe yükselerek 39,4 dereceleri bulabilir.
- Tükürük bezlerinin alt kısımlarının iltihaplanması ile bütün alt çene bölgesinde şişkinlik ve ağrılı bir durum gözlenir.
- Bazı bebeklerin tek bezesi etkilenirken, bazılarında durum farklı olarak bir bezden diğerine geçebilir.
Bebeklerde kabakulak hastalığı nasıl anlaşılır
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler hastalığın anlaşılmasını sağlasa da, kesin tanı için kandaki kabakulak antikorlarının, ya da tükürük, BOS, idrar veya kandan virüs taramalarının yapılması gerekmektedir.
Hastalığın başlamasından 8 ile 14 gün sonra hastalıkta bir gerileme görülür. Kabakulaklı çocuk kendini son derece kötü hissedebilir. Bitkin ateşli olmasının yanı sıra iştahını da yitirerek yutkunmanında verdiği ağrı ile yemek istemez. İki üç gün içerisinde hastalığın verdiği şişkinlerin inmesiyle ateşte düşer ve çocuk yemeğe başlar. Bazı durumlarda kabakulak gözle görülür hiçbir şişlik göstermeden evrimini tamamlayıp son bulur. Bu durum bile artık ömür boyu kabakulak bağışıklığı kazandırmış demektir.
Kabakulak hastalığı tedavisi nasıl olur
Bebeğin kabakulak geçirdiği teşhisi bir doktor tarafından kesinleştirildikten sonra hastalığın şiddetine göre tedavi uygulanmaya başlanır.
Çocuğun hastalığın başlamasından itibaren sokağa çıkmaması gerekmektedir. Bu süreci yatarak geçirmek zorunluluğu yoktur. Çocukta meydana gelen ateşte ıslak sünger veya doktorun verdiği ateş düşürücüler ile normale döndürülmeye çalışılır. Hastalığın ilk bir kaç gününde çocuğun boğaz kısmında ağrı çok olacağından katı gıdalar ile beslenme zorlaşacaktır. Bu sebepten dolayı çocuğa bol bol sıvı içirilmeli, katı gıdalar püre haline getirilerek tüketilmeli ve çorbaya ağırlık.verilmelidir. Ayrıca yüzün yan kısmına sicak su ile sarılmış havlu koymakta rahatlatıcı etki göstermektedir.