{ "title": "Yetişkinlerde Kabakulak", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/Yetiskinlerde-Kabakulak-28.jpg", "date": "19.01.2024 14:11:05", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Yetişkinlerde kabakulak, çocuklara kıyasla çok daha nadiren görülen bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi yetişkinlerin bağışıklık sistemlerinin çocuklara göre çok daha gelişmiş olmasıdır. Bağışıklık sistemi gelişmemiş veya zayıf olan kişilerde hava yolu, tükürük veya temas yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Bu durumlarda yaklaşık 3-4 gün içerisinde virüs vücut üzerindeki etkisini göstererek, bütün bedeni sarmaya başlar. Ancak yetişkinlerde kabakulak hastalığı çocuklarda görülen kabakulak hastalığına kıyasla çok daha çabuk bir şekilde iyileşmektedir. Bu durumun sebebi yine yukarıda bahsettiğimiz üzere bağışıklık sisteminin güçlü veya zayıf olması ile ilgilidir. Yetişkinlerde kabakulak hastalığına neden olan virüsün ismi ise “paramyxovirus” adlı virüs çeşididir.

Yetişkinlerde KabakulakHastalığı Tehlikeli midir?

Oldukça bulaşıcı olan bu kabakulak hastalığı genç, yaşlı, bebek veya çocuk fark etmeksizin toplumun her kesimine son derece hızlı bir biçimde bulaşabilmektedir. Aslında yetişkinlerde kabakulak hastalığı veya çocuklarda görülen kabakulak hastalığı çok da tehlikeli bir hastalık değildir. Ancak kabakulak hastalığının en tehlikesi tedavi edilmediğinde veya yeterli tedavi olunmadığında beraberinde getirebileceği hastalıklardır.

Yetişkinlerde KabakulakHastalığı Ne Gibi Hastalıklara Neden Olmaktadır?

Yetişkinlerde kabakulak hastalığı beraberinde erbezi enfeksiyon/iltihabı, ensefalit, işitme kaybı, yumurtalık iltihabı ve testis iltihabı gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu hastalıklar özellikle yetişkinlerde oldukça büyük sorunlara yol açmaktadır. Aslında yetişkinlerde kabakulak hastalığının yol açtığı en büyük sıkıntı işitme kaybıdır. Nadiren de olsa toplum içerisinde kabakulak hastalığı işitme kaybına yol açabilmektedir.

Yetişkinlerde KabakulakBelirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde kabakulak hastalığı çoğunlukla bir belirti göstermemektedir. Birçok zaman görünüşte estetik olarak şekil bozukluklarına da neden olabilmektedir. Aynı çocuklarda olduğu gibi çene, çene etrafı ve kulak çevresinde şişlikler meydana gelmektedir. Bu şişlikler için yapılabilecek tek eylem beklemektir.

Yetişkinlerde kabakulak hastalığının en büyük belirtisi çocuklardaki gibi yüksek ateştir. Ancak bu yüksek vücut ısısında çocuklardaki kadar tehlikeli bir durum söz konusu değildir.

Yetişkinlerde KabakulakNasıl Tedavi Edilir?

Yetişkinlerde kabakulağın en büyük tedavisi hasta olan kişinin bol bol dinlenmesi ile sağlanabilmektedir. Aksi takdirde hastalığın iyileşmesi güçleşecektir. Bunun sebebi kişi dinlenmediği durumda vücut enerjisi kişinin yaptığı aktivitelere harcanacaktır. Ancak kişi istirahat ettiği takdirde hasta olan kimsenin vücut enerjisi bağışıklık sistemi üzerine etki ederek kişinin iyileşmesine yarar sağlamaktadır.
" } ] }