{ "title": "Kabakulak Virüsü", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/Kabakulak-Virusu-75.jpg", "date": "22.01.2024 00:53:18", "author": "Burçak Özcan", "article": [ { "article": "Kabakulak virüsü, tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve büyümeye sebep olmasıyla ortaya çıkan ve kişiden kişiye bulaşan bir hastalıktır. Kulağın alt tarafında şişlik oluştuğu ve kulağın kaba görünmesine sebep olduğu için bu hastalığa kabakulak denmiştir. Genelde çocukluk döneminde görülmesiyle birlikte geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde de görülür. Kabakulak hastalarının öksürmesi, öpmesi şeklinde o ortamda bulunan kişilere kolayca kabakulak virüsünü havaya saçarlar ve solunum yoluyla bu kabakulak virüsü kapılmış olunur. Bu hastalık sadece bir defa yaşanılır vücut bağışıklık kazandığı için tekrarlanmaz ve bu söz konusu değildir.

Kabakulak Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Tükürük bezlerinde ve boğazımızda ağrı hissederiz, ağzımızı hareket ettirdiğimiz zaman daha çok hissederiz, ateş ve baş ağrısı vardır, bünyemizde halsizlik ve yorgunluk hissederiz, iltihaplı bir şekilde olursa eğer karın ağrısı bile çekebiliriz, iştah kaybı görülebilir, bulantı ve kusma yaşayabiliriz, çene altında şişlik yaşayabilir daha sonrasında ise kulak şişmesi meydana gelir.

Kabakulak Virüsü Tedavisi Nasıl Olur?

Kabakulak virüsü için MMR aşısı yapılır bu aşı bizi bu hastalıktan korur fakat hamile hastalara uygulanmaz. Bu aşı ile bu hastalığın görülme riski azalmış ve hastalığın daha çabuk iyileştiği görülmüştür. Bizim kendimizde dikkat edeceğimiz şeyler ise bol bol istirahat etmeli, fazla çiğnenmesi gereken yiyecekleri tercih etmemeliyiz çorba gibi sıvı ve yumuşak besinleri tercih etmeliyiz ki zorlayıp ağrı yaşamayalım, bol miktarda sıvı tüketmeliyiz, her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis önemlidir ve hastalığımız yüksek ateş, karın ağrısı, algıda probleme yol açtığı zaman hemen doktora başvurmalıyız ki bizde kalıcı hasarlar bırakmasın.
" } ] }