{ "title": "Kabakulak Tedavisi", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/kabakulak-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 09:29:12", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kabakulak Tedavisi, Kabakulak tükürük bezlerinde gelişmekte olan enfeksiyonlara bağlı olarak bu bezlerin şişmesiyle meydana gelen bir hastalık türü olmaktadır. Genellikle kulağın alt tarafında geliştiğimden dolayı adı da buradan gelmektedir. Hemen hemen neredeyse bütün çoxuklarda görülür ve çocukluk döneminin hastalığı olmaktadır. Çocukluk yaşı derken yaş aralığı 2-6 yaş arasında görülmektedir. Fakat bu rahatsızlık çocukluk döneminde geçirilmediği zaman yetişkin dönemde de görülebilir ve yetişkin zamanda geçirilen hastalık daha zor geçirilmektedir. Her bir kişi bütün yaşamı boyunca sadece bir kere geçirebilir. Bu hastalık viral bir enfeksiyon olmaktadır. Kabakulak genellikle kış sonu ve bahar aylarında daha çok görülmektedir. Bir de kabakulak bulaşıcı bir hastalık türü olmaktadır. Kabakulak hastalığının bulasması en yüksek olduğu zaman ise bezlerin şişmesinden 24 saat sonrasından üç güne kadar olan süredir. Direk temas, tükürük damlacıkları yolu ve hastanın tükürüğü bulaşmış olan eşyalar yolu ile bulaşmaktadır.

Kabakulak tedavisinin evde yapıldığı da bilinmektedir. En etkili tedavi yatak istirahati olmaktadır. Özellikle kabakulak geçiren bir hastaya beslenmesinde kolay çiğnenebilen ve ekşi olmayan gıdalar yedirilir ve içirilir. Gerektiği zaman yine doktorun önerdiği ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak gerekmedikçe ilaç tüketilmemelidir. Çünkü başta antibiyotikler olmak üzere birçok ilaç bilinçsizce kullanılmaktadır. Bundan dolayı birçok antibiyotiğe direnç gelişmiştir ve bu antibiyotikler etkisini yitirmiş duruma gelmiş olmaktadır. Antibiyotiklerin bakterilere etkili olduğunu, kabakulak ise virüs kaynaklı olduğu için hiçbir etkisinin olmayacağı için kullanılmaması gerektiğini henüz kimse bilmemektedir. Ancak kabakulak tedavisi günümüzde aşılanma ile kabakulaktan etkin bir şekilde korunma sağlanmış olmaktadır. Genellikle bir yaşından itibaren bütün çocuklara aşılanma yapılmaktadır. Ayrıca ilköğretim birinci ve sekizinci sınıflarda ek aşılanma yapılır. Bir de tedavi için bizler yapmamız gereken sorumluluklar bulunmaktadır. Damlacık yolu dışında hasta kişinin eşyalarının kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kulaktaki oluşan şişlik üzerine sıcak kompres uygulanması hastayı rahatlatmaya yaramaktadır. Ağız hijyenine oldukça dikkat edilmelidir ve yemekten ekşi, turşu, limon ve sirke çıkarılmalıdır. Hasta ayrı odada izole edilmeli, yatak istirahati mutlaka yaptırılmalıdır.

Fakat her müdehaleye karşı şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, ısrarlı kusmalar, uyku hali, dalgınlık, testislerde ağrı devam ediliyorsa acilen doktora başvurmalıdır. Ayrıca kabakulak tedavisi için bol miktarda sıvı tüketilmelidir, çorba tüketilmelidir, meyve bol miktarda tüketilmelidir. Bir de tüm bunların yanı sıra kabakulak geçirilmesiyle eğer mutlaka aşısı yapılmalıdır.
" } ] }