{ "title": "Kabakulak Nasıl Geçer", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/Kabakulak-Nasil-Gecer-47.jpg", "date": "19.01.2024 23:37:36", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Kabakulak nasıl geçer, kabakulak bir hastalık çeşididir. Kabakulak, tükürük bezlerine virüslerin enfeksiyon bulaştırması ve kulağın alt bölgesinin şişmesi ile oluşan bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olmakla beraber birçok hastalığa da neden olmaktadır. Kabakulak, yetişkinlere göre çocuklarda daha çok görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve çocuklarda daha çok görülen bir hastalıktır. Hasta kişinden hapşırma ve öksürme yolu ile bulunduğu ortamdaki herkese bulaşabilmektedir. Özellikle kış aylarında görülen bir hastalıktır. Kabakulak hastalığı kişide halsizliğe, iştahsızlığa, baş ağrısına, boğazda ağrıya ve yüzde şişmeye neden olmaktadır.

Kabakulak nasıl geçer, kabakulak hastalığı beraberinde yüksek ateş meydana gelmektedir. Bu durum kişilerde beyine zarar verebilmektedir. Böbrek, yumurtalık, erbezi ve testis iltihabına aynı zamanda işitme bozukluğuna neden olabilmektedir. Hamileliğin ilk aylarında kabakulak geçirmek düşük yapmaya neden olabilmektedir. Çok nadiren de olsa kısırlığa sebep olabilir.

Kabakulak nasıl geçer, kabakulak hastalığının belli başlı bir tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotik ilaçlarına ihtiyaç duyan bir hastalık olmadığından daha çok vücutta oluşan ağrılar için ağrı kesiciler, yükselen ateşi düşürmek için ise ateş düşürücüler kullanılması yeterli olacaktır. Evde geçirilen bir hastalıktır. Hastanın dinlenmesi ve yaklaşık iki hafta yataktan çıkmaması iyi gelecektir. Hasta kişi ayrı bir odada dinlenmesi ev halkına bulaştırmaması açısından faydalı olacaktır. Bol bol sıvı gıdalar tüketilmesinde fayda vardır. Katı gıdalardan uzak durulmalıdır. Tükürük bezlerinin şişkinliğinin rahat geçebilmesi için önemlidir. Bol su tüketilmelidir. Tükürük salgısını arttırmamak için asıltı içeceklerden kaçınılmalıdır. Bol miktarda vitamin alınmalıdır. Özellikle portakal mandalına tarzı meyveler işe yarayacaktır. C vitamini açısından iyidir. Yenmesi zor olduğundan suyu sıkılarak taze içilebilir. Kabakulak aşısını zamanında yaptırılması kabakulak hastalığının önüne geçecektir. Eğer hasta aşırı ateşlendi ise beyine zarar vermemesi için doktora gidilmesinde fayda olacaktır. Erken müdahale büyük sorunların önüne geçebilir. Bunların dışında kabakulağa iyi gelen bitkilerde vardır. Kuru zencefili su ile ezerek hamur halinde şişliğin üzerine uygulanmakta faydalı olacaktır. Aloe vera bitkisinin taze yapraklarını biraz zerdeçal ile karıştırarak şişliğin üzerine uygulayın ve bir sargı bezi ile sarınız, bir süre bekletip temizleyiniz iyi gelecektir. Kuşkonmaz ve çemen otu tozlarını hamur haline getirip şişmiş bölgeye sürülür. Kuruduktan sonra ılık su ile yıkayarak temizlenir. Çay temiz bir bez yardımı ile şişliğe sürülmesi de iyi gelecektir. Bir de buz şişliğin oluştuğu alana uygulanması da şişliğin inmesine ve ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }