{ "title": "Kabakulak Kısırlık Yaparmı", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/kabakulak-kisirlik-yaparmi.jpg", "date": "21.01.2024 11:39:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kabakulak kısırlık yapar mı, kabakulak paramyxovirus adı verilen virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Boyunda iki yanda kulak memesinin alt kısmındaki parotis bezinde başlayan ağrılı şişlikle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu virüsü almış olan kişilerin konuşması, öksürüp aksırması durumunda tükürük damlacıklarıyla ya da tükürüğün bulaştığı eşya ile hastalık kolayca sağlıklı kişilere bulaşır. Ağızdan ya da burundan alınan virüs kısa sürede kan yoluyla vücudun tamamında yayılıyor. Bu hastalıkla ilgili en fazla merak edilen konu, kabakulak kısırlık yapar mı sorunudur. Özellikle çocukluk döneminde yaygın olduğundan, aileler bu konuda biraz tereddüt yaşarlar.

Kabakulak hastalığının bulaşıcı olduğu dönem tükürük bezinin şişmesinden önceki 1-2 günde başlar, şişmeden sonraki 5. Güne kadar devam eder. İlk kulak altındaki tükürük bezinde şişlik oluşur. Buradan çene kemiğinin arkasına ve kulak arkasındaki boşluğa, oradan da öne arkaya yayılarak elmacık kemiğine kadar ilerler. Şişlik 3-7 gün arası devam eder. En fazla etkili olduğu dönem 3. Gündür. Bu sürede kulak memesinin uç kısmını yukarı doğru iter. Şişmiş alanlarda ağrı meydana gelir, bazen de hafif ateş görülebilir. Yetişkinlerdeki kabakulak hastalığında daha şişkinlik olmadan bu bölgede ağrı, ateş, halsizlik ve bulantı gibi belirtiler oluşabilir. Bazı kişilerde ise herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir.

Kabakulak bir virüs hastalığı olduğundan, ilaçla tedavisi maalesef yoktur. Hastaların bu dönemde özel bir tedavisi bulunmaz. Yatak istirahati yapılması, bol sıvı alınması, ekşi gıdaları tüketmemesi tavsiye edilir. Ağrı ve ateş etkilerinin giderilmesi içinde, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.

Kabakulak kısırlık yapar mı?

Hastalarda görülen klasik belirtiler dışında, kusma, baş ağrısı, ateşin çok yükselmesi, ağrı, testislerde şişme, karın ağrısı, kızarıklık gibi yakınmalar olursa mutlaka doktora gidilmelidir. Kabakulak belirgin olduğunda, virüs tükürükle çıkabileceğinden hastanın sağlıklı kişilerden ayrı tutulması gerekir. Bu hastalıktan aşıyla %95-96 oranında korunulabilir. Hastalığı geçiren kişilerde kalıcı bir bağışıklık kazanır.

Kabakulak hastalığının kısırlık yapma konusundaki etkisi oldukça nadir olsa da vardır. Komplikasyon olarak tek taraflıdan ziyade çift taraflı orşit gelişimi oluşan hastalarda kısırlık gelişebilir. Fakat bu olasılık bile oldukça düşüktür. Bu yüzden hastaların kabakulak geçirdiği dönemde doktor kontrolünde olması tavsiye edilir. Olası bir komplikasyon halinde gecikilmeden müdahale edilmelidir. Özellikle yüksek ateşi olan hastalarda bunun ilaçla düşürülmesi gerekir. Erkek çocuklarda enfeksiyon yumurtalıklara kadar inerse, bu kısırlık riski oluşturabilir. Bu nedenle hastaların yakından takip edilmesi uygundur.
" } ] }