{ "title": "Kabakulak Bulaşıcı Mıdır", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/kabakulak-bulasicimidir.jpg", "date": "21.01.2024 07:23:38", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kabakulak Bulaşıcı mıdır, Evet kabakulak bulaşıcıdır. Çocuklarda görülen ve herkesin çocukları için çok dikkat etmesi gereken hastalıkların başında gelmektedir. Bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmak için tabi ki ilk önce kabakulak hastalığı hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Kabakulak hakkında mutlaka bilmemiz gerekenler; Sadece insanda bulunan paramiksovirüs grubundan bir virüsün tükürük bezlerine yerleşmesiyle oluşan bulaşıcı çocukluk çağı hastalığına Kabakulak denir. Tükürük bezlerinin şişmesi sonucu geriye, yukarıya doğru itilen kulak, kaba bir görünüm kazanır. Yüzün tek veya her iki tarafındaki tükürük bezi şişer, bu süreç ağrılı ve hassastır. Amilaz enzimi tükürük bezlerinden salgılandığından dolayı kabakulak gibi tükürük bezlerini etkileyen hastalıklarda, kan ve idrardaki miktarı yükselir. İşte bu durum hekimlere teşhis koymaları için yardımcı olur. Hastalık hastanın tükürüğüyle kolayca çevreye yayılır. Çok az görülmekle birlikte menenjit ve erkek çocukta testis iltihabına yol açabilir. Fakat testis tutulumu kısırlığa yol açmaz. Günümüzde çocukların çoğu kabakulağa yol açan virüse karşı aşılı olduğu için hastalığın görülme oranı eskiye göre hızla azalmaktadır.

Kabakulak Sebebi Nedir? Kabakulak virüsüdür, bu virüs genel olarak parotis ve diğer tükürük bezlerinde ağrılı şişmelere neden olur. Bu hastalık her mevsim görülebilir.

Kabakulak Kimlerde Hangi Yaşlarda Görülür? Tüm dünyada yaygın bir hastalıktır. Kabakulak çocukluk zamanı hasta­lığıdır ve belirtilerin yüzde 95'i 15 yaş altındaki çocuklarda görülür. 20 yaş ve üzerindeki erişkinlerin yüzde 80-90'ı kabakulağa karşı bağışıktır. Bunların yüzde 30'u hastalığı farkında olmadan atlatmıştır.

Kuluçka Süresi Ne Kadardır? 14-18 gündür. Fakat kuluçka süresi bazı durumlarda 12 -25 günde olabilir.

Bulaşma Yolu? Kabakulak virüsü kişiden kişiye hava yoluyla bulaşır. Kızamık veya suçiçeğinden daha az bulaşıcı bir hastalıktır.

Aşısı vardır, bu aşı, 1967 yılında ruhsat almış olan canlı, zayıflatılmış bir viral aşıdır. Genellikle sadece bir enjeksiyon içinde kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları birlikte uygulanabilir. Kızamıkçık aşısı çocuklara iki doz uygulanır. Birinci doz çocuk daha 12-15 aylıkken, ikinci doz ise 4-6 yaş arasında iken, çocuk yuvasına veya ilkokula başlanmadan önce yapılır. Fakat 11-12 yaşına kadar ikinci doz kızamıkçık yapılmayan çocuklara bu evrede yapılmalıdır.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir? Yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık ilk belirtileridir. 24 saat içinde, çiğneme sırasında kulak memesi altında ağrı hissedilir. Ardından tükürük bezleri şişer. Bu durum 7 gün devam eder. Kabakulağın en çok bilinen belirtisi kulakların hemen altındaki tükürük bezlerinin şişmesidir. Şişlik kabakulak virüsünü alan çocukların %30-40'ında görülür. Kabakulak virüsünü kapan kişilerin %20'ye yakını hiçbir hastalık belirtisi göstermezler ve diğer bir %40-50'lik kısmı sadece spesifik olmayan ya da solunum yolu belirtileri ile hastalığı atlatırlar. Ateş 1-6 günde düşer, şişkinlik ise 6-10 gün içinde geriler. Dil altındaki tükürük bezleri az sıklıkla tutulur. Kız çocuklarında yumurtalık iltihabı, erkek çocuklarında erbezi ve yumurtaları ergenlik döneminden önceleri nadiren olurken ergenlikten sonra erkeklerde üçte bir, kızlarda yirmide bir oranında gelişir. Erkeklerde genellikle tek taraflı yumurta tutulur, çok büyür, yumurta ağrılıdır ayrıca alt karın bölgesinde ağrı olur. Yakınmalar 5 günde gerileyebilir kimi zaman haftalarca da sürebilir. Beyin zarı ve beyin dokusu iltihabı Kabakulak virüsu, aşısız toplumlarda en sık beyin zarı iltihabına neden olan etkendir. Beyin zarı iltihabı tükürük bezleri şişmeden önce, şişlik sırasında ya da şişlik kaybolduktan sonra ortaya çıkabilir.
" } ] }