{ "title": "Kabakulak Aşısı Ne Zaman Yapılır", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/kabakulak-asisi-ne-zman-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 06:29:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kabakulak aşısı ne zaman yapılır, kabakulak çocukluk döneminde daha yaygın olarak görülen bir virüs hastalığıdır. Bu nedenle çocukların belirlenmiş zamanlarda bu aşıyı olmaları gerekir. Kabakulak hastalığı kendi dışında ciddi sayılan bazı hastalıklara da neden olduğundan, korunmak amacıyla aşının mutlaka yapılması gerekir. Çünkü hastalık beyni etkilediğinde menenjit gibi ölüme kadar gidebilen önemli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Gözleri etkilerse, görme duyusunda, yumurtalıkları etkilerse kısırlıkta etkili olabilir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu aşılama yapılmasıdır. Aşı sayesinde kabakulak hastalığından %95 oranında korunulabilir.

Kabakulak aşısı ne zaman yapılmaktadır?

Bu aşı çocukluk döneminde kızamıkçık, kızamık ve kabakulak aşısını olarak KKK adıyla birlikte uygulanır. Üç hastalıktan koruyucu olan aşı, çocukluk döneminde yapılarak, hastalıklara karşı ömür boyu süren bir bağışıklık kazanılır. Kabakulak aşı olmamış yetişkinlerde bile etkili olabilir. Üstelik yetişkinlikte geçirilen hastalık daha ağır koşullarda ilerler, iyileşme de daha yavaş olur. Bu yüzden çocuklarınıza kabakulak aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu aşı çocuklar için aşı takviminde yer alır.

Çocuklara 2 doz halinde tatbik edilen KKK aşısı, ilk olarak 12-15 aylık olduklarında uygulanır. İkinci doz ise 4-6 yaşlarında tekrarlanır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarına karşı koruyucu olan bu aşı, hastalıklar için tek olarak da tatbik edilebilir. Ancak bu durumda aşının 3 defa tekrarlanması gerekir. Bu nedenle uygulamada daha kolay olduğundan, aşıların birlikte yapılması tercih edilir. Ancak alerjik yapısı olanlarda, hastalığı bulunanlarda kabakulak aşısının yapılmaması gerekir.

Kabakulak aşısının yan etkileri nelerdir?

Çocuklarda aşıdan sonra hafif ateş ve hafif döküntü olabilir. Bazen boyunda ve yanaklarda bezelerde şişme, ateş yükselmesi nedeniyle havale, alerjik durumlar, geçici hareket kısıtlılığı ve eklem ağrısının olması, geçici sağırlık, kalıcı beyin hasarı gibi etkileri olabilir. Ancak bu yan etkiler nadiren görülür. Kabakulak hastalığın olumsuz etkileri göz önüne alındığında, aşının yapılması daha avantajlıdır. Özellikle erkek çocuklarda kabakulak ağır geçirildiğinde, kısırlık gibi önemli bir etki yapabilir. Bu yüzden kabakulak aşısı planlandığı zamanlarda mutlaka yapılmalıdır. Bu dönemde çocukların hasta olması halinde, iyileştikten sonraki tarihte aşının yapılması gerekir.
" } ] }