{ "title": "Hamilelikte Kabakulak", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/Hamilelikte-Kabakulak-64.jpg", "date": "19.01.2024 15:41:56", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Hamilelikte Kabakulak: Kabakulak çoğunlukla çocukluk yaşında geçirilen bir enfeksiyon rahatsızlığı olmakla beraber çok fazla olmasa da yetişkin kişilerde ve gebelik döneminde de görülebilir. Birçok gebe kadın çocukken kabakulak aşısı olduğundan dolayı veya hastalığı geçirdiği için bu hastalığa karşı zaten bağışıklık kazanmıştır. Bir kez kabakulak hastalığı geçirildiğinde ömür boyunca bağışıklık kazanılmıştır ve daha sonra bu hastalığı geçiren kişi virüsle karşılaşsa dahi hasta olmaz. Çok az sayıda olsa da daha önce bağışıklık kazanmamış olan gebe kadınlar bu hastalığa yakalanabilir.

Kabakulak hastalığı bir virüse bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalığıdır. İlk olarak tükürük bezlerini etkiler. Bazen de yumurtalıklar, beyin testisler ve pankreas gibi birçok organı etkileyebilir. Kabakulak virüsü damlacık enfeksiyonu yoluyla da yani virüsü taşıyan kişinin damlacıkları içeren havayı solumasıyla veya doğrudan temas yolu ile de bulaşabilir. Kabakulak olan kişi ile teması etmekten 1-3 hafta sonra yüzün kulak ön çevresi ve çene altında şişmeye başlar. Ateş, hafif karın ağrısı, bulantı ve baş ağrısı da olur. Ateş yükselmesi ve çok şiddetli baş ağrısı ile devam ederse menenjit de olabilir. Bu tür klinik şikâyetlere ve oluşumlara bakarak hastalık tanısı konulur. Şüpheli olan durumlarda kandaki antikor düzeyi ölçülmesi çok iyi olur. MMR kombinasyonu biçiminde bir aşısı vardır. Gebelikte kabakulak aşısı yapılmaz zaten canlı aşıdır.

Kabakulağın gebeliğe etkileri nelerdir: Çoğunluk olarak gebelik esnasında geçirilen kabakulak enfeksiyonunun düşüğe sebep olmasının dışında bebek üzerinde başka olumsuz bir etkisi olmadığı kabul edilir. Düşük rahatsızlığı gebeliğin ilk 3 ayında kabakulak geçiren kadınlarda da görülebilen bir tür hastalıktır. Düşük olmazsa hamilelikte kabakulak nedeniyle başka bir anomali oluşmaz bu sebepten dolayı gebeliğin bitirilmesi yani küçük canlının aldırılması tavsiye edilmez.
" } ] }