{ "title": "Çoçuklarda Kabakulak Hastalığı", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/Cocuklarda-Kabakulak-Hastaligi-48.jpg", "date": "19.01.2024 16:36:03", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Kabakulak Hastalığı: Çocuklarda kabakulak genellikle 5-10 yaş aralığında görülmektedir. Çocuklarda kabakulak hastalığı virüse bağlı bulaşıcı bir hastalıktır.

Çocuklarda kabakulak enfeksiyonunun en belirgin özelliği tükürük bezlerinin çok fazla şişmesi durumudur. Çocuklarda kabakulak hastalığı boğazın şişmesinden dolayı şiddetli bir baskıya maruz kalan boğazda ağrılara sebep olur. Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak tüm dünyada sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kış ve bahar mevsiminde bölgesel olarak kabakulak görülebilir. Çocuklarda kabakulak hastalığı tükürük bezlerini ve boynun iki yanında kulak memesi altında büyük ve küçük bezlerinin şişmesidir.

Çocuklarda Kabakulak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kabakulak virüs mikrobu bulaşıcı olduğu için salgılar, direk temas, damlacıklar aracılığı ile ağız ve burundan bulaşmaktadır. Kabakulağın kuluçka dönemi ortalama 15-20 gün sürmektedir. Kabakulak virüsü bulaştıktan sonra kulağın alt kısımlarında şişmeler görülmeye başlar. Bu şişmeler nedeniyle de kabakulak ismi verilmiştir. Virüsler yolu ile bulaşan kabakulağın ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Okul çağında olan çocuklar bu hastalığa yakalandıkları taktirde çocukları okula gönderilmemesi gerekir. Yetişkinlerde görülen kabakulak hastalığı çocuklardan çok daha hızlı atlatılır. Bu hastalığa kabakulak denilmesinin sebebi işitme yolunun önünde görülen şişlik ve daha sonra çenenin ve çevresinin tüm bölgeye bu şişliğin yayılmasıdır. Şişlikler önce tek bir tarafta başlar Daha sonra diğer yanındaki bezelere yayılır. Kasların kasılması sebebiyle çiğnemede ve yutkunmada sıkıntılar ortaya çıkar. Çocuklarda kabakulak hastalığı ciddi hastalıklara yol açabilir. Örneğin ensefalit diye bilinen beyin zarının veya beyindeki iltihaplanma merkezi olan sinir sistemi problemlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Halk arasında korkulanın aksine çocuklarda kabakulak hastalığı kısırlığa yol açma gibi bir tehlikesi oldukça düşük olan bir ihtimaldir.

Çocuklarda Kabakulak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda kabakulak genellikle dinlenilerek geçecek bir hastalıktır. Fakat durumuna göre doktor tedavisine de başvurulabilir. Çocuklarda kabakulak bezlerinin şişmesi ile çok ciddi ağrılar meydana gelebilir. Eğer baş ağrısı, sık ateş, ensede sertlik veya çocuk başını arkaya doğru sabitliyor ise vakit geçirmeden hemen bir doktora başvurmak gerekir. Şişliğin takip eden günlerde titreme, kusma, karın ağrısı ayrıca erkek çocuklarda testislerde şişme veya ağrı meydana gelebilir. Bu durumda da bir çocuk doktoruna gitmek gerekir. Çocuklarda kabakulak hastalığı süresi boyunca yatak istirahati şarttır. Ayrıca ağzı yormadan yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.

Ayrıca doktorun önerdiği ağrı kesicileri kullanmak gerekir. Günümüzde kabakulak hastalığından aşığı yöntemi ile kurtulmak mümkündür.
" } ] }