{ "title": "Çocuklarda Kabakulak Belirtileri", "image": "https://www.kabakulak.gen.tr/images/cocuklarda-kabakulak-belirtileri.jpg", "date": "22.01.2024 00:41:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda kabakulak belirtileri, çocukluk dönemi hastalığı olan kabakulak özellikle 5-10 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülür. Virüslerden kaynaklanan enfeksiyondaki belirgin patolojik belirti tükürük bezlerindeki belirgin şişkinliktir. B şişkinlik baskı ve ağrıya yol açar. Kabakulak akut ilerleyen bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumda yaygın olarak görülür. Özellikle kışın ve ilkbahar döneminde mevsimsel olarak salgın halinde ortaya çıkar. Tükürük bezlerine boyunda her iki tarafa kulak memesinin altına iki tane büyük beze yerleşir. Çocuklarda bu etki hemen göze batar.

Çocuklarda kabakulak belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Virüs kaynaklı bir hastalık olan kabakulak, direkt temasla, salgılarla ve damlacık yoluyla ağız ve burundan bulaşır. Yaklaşık 15-19 gün kuluçka süresi olur. Önce kulağın altında büyüme gözlenir. Bu yüzden kabakulak ismini almış bir hastalıktır. Virüsler nedeniyle oluştuğundan, ilaçla tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Çocuklar kabakulak geçiriyorsa, okula gönderilmemesi, kalabalık yerlere sokulmaması gerekir. Yetişkinleri de etkileyen bu hastalık çocuklarda daha hızlı iyileşme gösterir.

Hastalığın ilk belirtisi işitme yolunun önünde ortaya çıkan şişlik, ardından çene etrafına kadar her yere yayılır. Bu hastalığa kabakulak denmesi işte bu görünüm nedeniyle olur. Bölgede kaslar kasıldığı için, ağızda çiğneme sırasında sorunlar yaşanır. Ağrı hissedilir. Bölgedeki şişlik önce tek taraflı oluşur, hemen ardından diğer tarafta şişlik oluşmaya başlar.

Kabakulak menenjit gibi ciddi hastalıklara neden olabilecek kadar önemli bir hastalıktır. Toplumda kısırlık etkisi yaptığı söylenir. Ancak bunu yapması için enfeksiyonun erkeklerde yumurtalıkları etkilemesi ve yüksek ateş eşliğinde ilerlemesi gerekir. Bu nedenle çocuklarda kabakulak belirtilerine dikkat edilmeli ve tedavi için çocuğun evde dinlenmesi sağlanması gerekir. Bu ilaçlarla yapılamayacağı için, çocuğun evde dinlenmesi sağlanmalı ve kalabalığa sokulmamalıdır. Bu önlem hastalığın bulaşıcı etkisi nedeniyle alınmalıdır.
" } ] }